Over mij

Helder Hart Trainingen

Welkom op mijn website. Ik ben Annelies Nap. Ik geef personal coaching, relatiecoaching, mindfulness en mijn Life Challenges trainingen. Ik ben opgeleid als psycholoog. Ik geloof in positieve psychologie, ik geloof in de kracht en mogelijkheden van mensen. Mijn bedrijfsnaam is Helder Hart Trainingen, omdat het mijn passie is om mijn klanten dichter bij hun hart te brengen en meer helderheid te creëren over jouw waarden, verlangens en doelen in het leven.

Naast mijn ervaring als psycholoog/coach heb ik ook gewerkt in het wetenschappelijk onderzoek. Ik ben aangesloten bij het Nederlands Instituut voor Psychologen en Stichting Emotionally Focused Therapy Nederland.

In mijn vrije tijd daag ik mezelf uit met Oosterse vechtkunsten, zoek ik gezelligheid op of juist rust in de natuur. Graag ook samen met mijn partner John.

Mijn eigen weg

Als gevoelig persoon heb ik moeite gehad mijn weg te vinden in deze wereld. De hardheid, botheid, scherpte van anderen kwam direct bij me binnen, raakte me soms hard. Zelf was ik zo geremd, dat veel wat ik dacht er nooit uit kwam. Deze gevoeligheid zit in mijn DNA. Zo open en kwetsbaar in de wereld te staan leek niet te doen. Ik begon mezelf af te sluiten.

Vanaf ongeveer mijn 20e ben ik een ontwikkelingsproces doorgegaan. Van afsluiten naar een vechtersmentaliteit en standvastig zijn. Vastberaden om mezelf te mogen zijn in plaats van te geloven wie of wat sommige anderen zeiden wie ik was. Zo vaak heb ik gehoord; je bent te onzeker Annelies.. te verlegen, te stil, raar! Ik hoef vast niet uit te leggen dat die opmerkingen niet echt hielpen. Misschien waren ze soms wel eens een prikkel tot actie. Daarentegen, pas toen ik me realiseerde dat onzeker totaal nìet is wie ik ben, begon ik door mijn muren heen te breken. Van een gevoel van anders of minder te zijn naar authentiek durven zijn. Leven vanuit authenticiteit is voor mij een kernwaarde.

De stappen naar mijn echte zelf

Ik ben psychologie gaan studeren aan de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam. Ik leerde mezelf steeds beter kennen. Kreeg meer inzicht in mijn interactie met anderen. Mijn opleiding tot mindfulness trainer gaf nog extra verdieping voor mijzelf en mijn cliënten. Om te leren dat wat je ook ervaart, voelt, denkt, je hoeft er niet door te worden meegesleept, je hoeft niet te veel uit balans te raken.

Ook begon ik me te realiseren, dat mijn onzekerheid in sociale situaties geen teken van sociaal onvermogen was. Het was iets heel anders. Het was een teken van sociaal vermogen. Ik voel mensen, communicatie, terloopse opmerkingen, situaties, sfeer zo haarfijn aan, dat mijn keel vroeger dicht kon knijpen van de spanning die ik voelde in de ruimte. Eerst blokkeerde ik alleen maar, kwam er geen woord uit mijn keel. Toch vond ik communicatie tussen mensen zo ontzettend interessant.. Steeds beter begreep ik achteraf wat er gebeurde in een gesprek. Kon steeds scherper reageren. Het werd zelfs leuk om een gevatte opmerking te maken waar iemand even stil van werd. Misschien hield ik mijn mond vroeger wel dicht uit angst voor wat er uit zou komen..

Wat kon ik nu beter doen, dan van deze gevoeligheid mijn kracht te gaan maken? Omdat communicatie mij zo fascineert, heb ik me ook laten opleiden in emotiegerichte relatietherapie. Super gaaf om niet alleen een persoon te kunnen begeleiden, maar mensen te coachen om hun relaties te verbeteren!

Life Challenges

Mijn missie is nu om ook anderen te inspireren in het omgaan met uitdagingen in het leven. Vanuit mijn passie voor Japanse vechtkunst (Aikido) weet ik dat een vechtersmentaliteit onmisbaar is in onze wereld. Doorzettingsvermogen bepaalt alles. Vasthouden aan zuivere waarden, wat er ook gebeurt om je heen. Respect voor jezelf en de ander.

Jaren heb ik gezocht naar delen van mezelf die waren verborgen achter zelftwijfel. Ik dacht dat het leven vooral serieus was en sloot daarmee de speelse kant in mijzelf af. Ik wilde dat mensen me aardig vonden en wist niet meer hoe ik assertief kon zijn. Het is vooral de overtuiging die maakt dat iets je niet meer lukt. Als je echt gaat geloven dat je niet speels bent of niet assertief.

Nu weet ik dat het mogelijk is compleet te zijn. Verschillende kanten in jezelf te ontwikkelen. We hebben het allemaal in ons, alle kanten van het mens-zijn. Het is een keuze waaraan je aandacht besteedt. Je overtuigingen vormen je mindset en deze beïnvloedt je leven. Dit alles neemt niet weg dat we ieder uniek zijn; in het samenvallen van onze kern, aanleg, levenslessen en keuzes.

Met mijn Life Challenges programma wil ik je inspireren tot het ontwikkelen van een vechtersmentaliteit, toepassen van een positieve krachtige mindset, leven vanuit waarden. Volledig jezelf mogen zijn. Zelfvertrouwen vanuit waarden. Gevoelens van minderwaardigheid of isolatie zijn een mentale gevangenis. Als je durft authentiek te zijn, dan ben je vrij. Voel jij je onzeker? Dit is niet wie je bent.

Be your Ultimate Self.