Mindfulness

Mindfulness betekent op een bewuste manier in het leven staan; met aandacht en acceptatie, in het moment. In de mindfulness training wordt dit concreet in de vorm van oefeningen waarbij we bijvoorbeeld op de ademhaling of het lichaam concentreren.

In het dagelijks leven

Als je momenten hebt dat het allemaal teveel is. Stress van je werk, huishouden, verplichtingen. Als je merkt dat je lichaam niet meer ontspant. Gedachten alsmaar doorgaan. Je minder kan genieten van de fijne momenten in je vrije tijd, met je gezin, familie of vrienden. Mindfulness helpt om even stil te staan. Een kort moment van aandacht voor wat er in je omgaat. Even concentreren op je adem. Al is het voor een paar minuten. Dan kun je opgefrist weer verder met je dag. Je bent bewuster van leuke ervaringen. Bij drukte en stress laat je je minder meeslepen. Je voelt je sterker en kan je weer ontspannen. In de mindfulnesstraining leer je mindfulness te integreren in je dagelijks leven.

Voor wie?

Mindfulness is iets voor jou als je:
• meer in het hier en nu wilt leven
• meer in balans wilt zijn
• wilt leren beter/anders om te gaan met stress
• piekeren of somberheid wilt verminderen

De mindfulnesstraining die ik geef, volgens de MBCT methode (mindfulness-based cognitive therapy), is een wetenschappelijk aangetoond effectieve methode voor het verminderen van somberheid en stressklachten. Ik geef een nieuwe verkorte variant van deze training van 4 bijeenkomsten: Mindful in 4 stappen.

“Today is asking you for just one step.”

Mindful in 4 stappen

Stap 1: Uit de automatische piloot. Je gaat het verschil ervaren tussen gerichte aandacht en de automatische piloot!

Stap 2: Train je aandacht. We trainen meer aandacht voor je ervaringen in het dagelijks leven.

Stap 3: Bewust van je gevoel. De volgende stap is bewuster te worden van je gevoelens, ook bij moeilijke ervaringen.

Stap 4: Verder op eigen kracht. We maken een plan hoe mindfulness deel blijft van je leven.

Mindfulnesstraining

De training bestaat uit 4 bijeenkomsten van 2 uur. Er is altijd een korte pauze met een drankje. In de bijeenkomsten gaan we praktisch aan de slag met het aanleren van verschillende mindfulness oefeningen. Eerst oefenen we vooral met aandacht voor je adem en lichaam om jezelf beter aan te voelen. Verder in de cursus wordt dit opgebouwd naar het omgaan met moeilijke gevoelens/ervaringen. De meeste oefeningen doen we zittend op een stoel of kussen, een aantal oefeningen liggend op een matje (als dat voor jou mogelijk is). Verwacht wordt dat de cursisten hiermee thuis zelf gaan oefenen. De bijeenkomsten zijn geen praatgroepen, maar er zal ruimte zijn om mindfulness ervaringen met elkaar te delen.

Mindfulness aanbod

De mindfulness groepstraining geef ik op aanvraag voor organisaties en bedrijven. Een workshop als teamuitje is ook mogelijk.

Voor individuele mindfulness training kan je ook een afspraak bij mij maken. Dan reken ik hetzelfde tarief als voor coaching: €150,- (excl. btw) per consult van ongeveer 1 uur. Betaling per PIN.

Als je interesse hebt of vragen, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op!