Relatietherapie

MOMENTEEL IS MIJN PRAKTIJK GESLOTEN DOOR PRIVÉ-OMSTANDIGHEDEN

Als jullie vastlopen in (mis)communicatie en het gevoel van verbondenheid minder is. Dan biedt emotiegerichte relatietherapie (Emotionally Focused Therapy) mogelijk een oplossing. Deze methode is werkzaam door het verhelderen van (mis)communicatie en versterken van jullie verbondenheid.

Vastlopen in een cirkel

Vaak zie ik dat stellen vastlopen in onenigheid over alledaagse dingen. Dit komt meestal voort uit onderliggende gekwetste gevoelens (zoals: je niet gehoord of gewaardeerd voelen door je partner). Ook heeft dit te maken met verschillen in karakter. Omdat je er middenin zit is het moeilijk je hier zelf bewust van te worden. Samen kom je terecht in een zich herhalende problematische communicatie/interactie cirkel. Vaak is de ene partner meer geneigd om (heftig) contact te blijven zoeken. De ander is vaak juist meer geneigd tot zich terugtrekken. Ook kan het zijn dat beide partners geneigd zijn tot contact zoeken en botsen, of juist dat beiden zich vaak terugtrekken. Beiden raken gekwetst. Gevoelens van liefde en verbondenheid worden hierdoor overschaduwd.

Werkwijze EFT

Met relatiecoaching op basis van Emotionally Focused Therapy (EFT) kan ik jullie begeleiden om deze cirkel te doorbreken. Bij deze vorm van relatietherapie richten we ons op het praten over emoties. Het doel is het herstellen en versterken van de emotionele band tussen de partners. Als therapeut stel ik veel vragen, geef ik uitleg en advies. We werken er aan om de interactiecirkel en onderliggende gevoelens steeds duidelijker te krijgen.

  • Stap 1 bestaat uit het helder krijgen van deze cirkel (gevoelens en gedrag), wat leidt tot meer begrip voor elkaar. We onderzoeken welke pijnpunten er zijn.
  • In Stap 2 begeleid ik jullie om je verlangens te onderzoeken en meer naar elkaar uit te spreken. Wat heb je nodig van de ander en hoe is het om dit van elkaar te horen? Kunnen jullie elkaar meer vragen en geven? Hierdoor ontstaat een vernieuwde sterke band. De kern is het vertrouwen in elkaar herstellen.
  • Stap 3 betreft de vraag: Hoe gaan we samen verder op een nieuwe manier? Door het ontstaan van meer begrip en verbondenheid is het nu makkelijker om onenigheden op te lossen.

Het effect van EFT

In ongeveer 5 gesprekken is al veel verandering mogelijk. Als relatietherapeut zie ik meestal dat de inzichten uit de gesprekken partners helpen om voortaan de cirkel steeds beter op te merken. Daardoor kun je deze voorkomen en sneller doorbreken. De onderliggende gevoelens worden helder, waardoor je hier samen meer aandacht aan kan besteden. Hiermee voorkom je dat je steeds in de (uitingsvorm van de) cirkel terecht komt. Als beide partners zich hiervoor inzetten heeft dit zeker blijvend resultaat.

Kosten

De kosten zijn €150,- (excl. BTW) per gesprek van 1 tot 1½ uur. Betaling per PIN. (Er is geen vergoeding mogelijk via de zorgverzekeraar.)

Aanmelden kan telefonisch, per e-mail of via het contactformulier.  Als je vragen hebt beantwoord ik deze graag.