Blog

Persoonlijk Leiderschap

In mijn werk als coach/psycholoog ben ik steeds meer overtuigd geraakt dat we mensen niet teveel moeten zien als patiënten of slachtoffers. Teveel in die rol neemt je kracht weg. In de eerste plaats zijn wij allemaal mensen met kracht en kwetsbaarheid.

In de huisartsenpraktijk waar ik werk als poh-ggz, zie ik zeker ook kwetsbare mensen. Soms zie ik mensen die het zo moeilijk vinden om voor zichzelf op te komen, dat zij het risico lopen ongelukkig te blijven. Meestal kunnen mensen wel groeien daar in. Soms zie ik iets bijzonders, zoals ook deze week. Een kwetsbaar mens, die een zeer moedige keuze maakt. Mijn taak was alleen om de wilskracht te ondersteunen van een mooi mens.

Ik zie mensen als leiders van hun eigen leven. Vergeet nooit de verborgen kracht die in mensen schuilt. De worsteling van de ander en de wijsheid die daaruit voort komt kun je nooit in een hokje stoppen.

Daarom leer ik elke dag van de interactie met anderen; cliënten/klanten en collega’s, vrienden en familie, bekenden en voorbijgangers. Zo groeit ook de leider in mijzelf.

Dat is het goud in mijn leven.

Daarom sta ik voor Persoonlijk Leiderschap.

Ik coach mensen in persoonlijk leiderschap, ook vanuit Helder Hart Trainingen.

Authentiek of aanpassen?

Vandaag voel ik me leeg, zoals wel eens vaker na een week met veel klanten. Soms merk ik dat ik in mijn werk als psycholoog/coach teveel energie weg geef. Toch herken ik dit privé ook wel. Misschien hebben veel mensen hier wel moeite mee. Veel willen geven aan anderen. Zonder jezelf voldoende ruimte te geven.

Volgens mij is er een noodzaak om helemaal te kunnen laten zien wie we zijn. In je werk en privé. Om zo elkaar te inspireren en spiegelen. Dan ontstaat een soort wisselwerking van energie. Dat zou een reden kunnen zijn voor de populariteit van social media. Jezelf te laten zien, zo mooi mogelijk, zo echt mogelijk. Die mooie foto’s zijn prachtig 😉 maar uiteindelijk gaat het om de binnenkant. Om de betekenis van het leven, de diepgang, de emotie, innerlijke ervaring en inspiratie met elkaar te delen.

Het patroon van energie weggeven werkt voor niemand denk ik. Van alles doen voor de ander zonder jezelf echt te laten zien. We doen het zelf, steeds ons aanpassen aan verwachtingen. Soms zijn het alleen verwachtingen die we van onszelf hebben. Soms zijn het verkeerde verwachtingen van anderen. Of het is alleen maar een gewoonte. Misschien speelt het een rol in het ontstaan van burn-out. Dit oude patroon werkt niet meer in deze nieuwe tijd. De energie moet twee kanten op gaan, dan ontstaat een proces tussen mensen van elkaar te versterken.

Mijn zaterdag gaat voorbij. Er komt nauwelijks iets uit mijn handen. Het duurt nog langer dan anders tot er weer wat energie ontstaat. Wel komt de inspiratie voor dit stukje tijdens de dag. Misschien ook wel belangrijker dan de boodschappen en de vaat 😉

Ik voel het sterk, het verlangen nog meer mezelf te zijn en laten zien in mijn werk. Dan kan ik pas resultaten bereiken met mijn klanten! Delen wat ik geleerd heb van het leven, meedenken met mijn klanten en ook van hen te leren. En in mijn privé leven nog meer mezelf te zijn, om meer plezier te hebben.

Mag jij ook nog authentieker zijn? Zodat de energie die je geeft weer terug kan reflecteren? Omdat de ander jou ook echt ziet. Energie raakt ten slotte nooit verloren. Blijft altijd bestaan in een of andere vorm. Dus hoeven we die energie ook niet weg te geven toch? Laat het me maar weten als je mijn verhaal herkent.

Nu dit online staat heb ik ineens weer zin om te koken 😉

Meesterproef

Deze week had ik mijn eigen coaching sessie. Mijn spirituele leraar zette mij voor een beproeving… maar dat wist ik nog niet. Het derde deel van mijn Life Challenges trainingen serie is nog in de maak. Dit deel zou gaan over normen en waarden. Mijn coach zei dat ik eens een stuk moest schrijven over problemen in de multiculturele samenleving. Over het feit dat er in ons land steeds meer mensen wonen met een andere achtergrond, andere cultuur, ander geloof. Islamitische mensen. Een grote groep mensen die willen dat er ook ruimte is voor hun gewoonten. Over problemen met integratie. Over extremistische ideologieën. Vorig weekend zag ik aan het begin van de Netflix-serie Bodyguard nog een zenuwslopende scene. Daarin probeert een beveiliger in een volle trein het vertrouwen te winnen van een jonge gehersenspoelde moslima met een bomgordel. Hij blijft op haar in praten, blijft dichtbij. Terwijl iedereen roept dat hij aan de kant moet gaan. Hij geeft niet op en slaagt in zijn missie..

Daarnaast noemde mijn coach nog het actuele thema t.a.v. slavernij en zwarte piet. Mentaal begreep ik zijn punten wel dacht ik. Natuurlijk wordt onze Nederlandse maatschappij al met al veel complexer zo. Mijn gevoel kwam echter meteen in opstand. Ik zei tegen mijn coach: ”ja maar ik heb lieve islamitische vrienden”. Hij zei: ”ik ook”. In de auto op weg naar huis denk ik na. En besef ik dat het tijd is voor mijn eigen visie. Zelfs als nog niemand een standpunt aanhangt, mag ik met een vernieuwende mening komen. Sterker nog; dat is mijn levenstaak. Ik denk niet dat dit standpunt volledig nieuw is, maar het gaat om de boodschap. Hierbij mijn visie op onze multiculturele samenleving.

Jaren geleden heb ik gewerkt aan een wetenschappelijk onderzoeksproject met migranten in de GGZ. Ik heb een wetenschappelijk artikel mogen publiceren over de integratie en geestelijke gezondheid van deze migranten (link zie onderstaand). Hieruit bleek dat cliënten met een migratie achtergrond minder psychische klachten en een hogere levenskwaliteit ervaren wanneer zij meer deelnemen aan onze samenleving (6 maanden na start GGZ behandeling). Het verband tussen klachten en levenskwaliteit met behoud van eigen cultuur en gewoonten was niet zo eenduidig in dit specifieke onderzoek. Het kan denk ik zowel goed zijn voor het welzijn van migranten als zij eigen culturele gewoonten aanhouden, als ook wanneer zij ‘’totaal vernederlandsen”. Belangrijke bevinding is dus dat meer deelnemen aan de Nederlandse samenleving een positief verband heeft met (herstel van) gezondheid en welzijn. Daarnaast lijkt mij dat eigen culturele gewoonten een gezonde eigen beslissing zijn. Klinkt logisch toch?

Nu dan mijn visie op culturele verschillen. Ik weiger te denken in termen van zwart of wit, goed of fout, ten aanzien van hele bevolkingsgroepen mensen. Dat weiger ik. I refuse. Ik geloof in de keuzes van een individu. Onze samenleving zal zeker complexer zijn nu. Is complex altijd negatief? Ik zie dit als een uitdaging voor ons allen. 

Ik geloof dat we de dualiteit, het zwart-wit denken, moeten overstijgen. Namelijk, op het moment dat je gelooft in een probleem dan wordt iets een probleem. Als je negatief blijft kijken naar culturele minderheden of naar de culturele meerderheid, dan heeft jouw intentie en energie niet zo’n positieve uitwerking. Ik zal je vertellen, jouw energie vergroot dan een probleem. Er ontstaat dan steeds meer negatieve beladenheid. Wat nu als we besluiten niet meer te geloven in scheiding. Ieder mens is uniek. Ieder mens maakt zijn eigen keuzes. Dit is niet soft, dit gaat over ware moed. Ieder mens is zelf verantwoordelijk voor zijn daden. En voor de invloed van zijn gedachten en overtuigingen! Mensen die anderen schaden, mogen wat mij betreft stevig worden aangepakt. Echter, een integer zuiver mens mag je nooit veroordelen. Je moet je bewust zijn van jouw eigen invloed op de maatschappij.

Door te kijken naar de multiculturele samenleving als een uitdaging, krijg je een positieve oplossingsgerichte mentaliteit. Of je nou ervaart bij de meerderheid of een minderheid te behoren. Zo wordt het haalbaar om daadwerkelijke problemen op te lossen. Juist de grootste uitdagingen moet je blijven zien als uitdagingen om aan te pakken. Een mentaliteit van positiviteit en kracht is dan nog extra belangrijk! Welke invloed wil jij eigenlijk echt hebben op onze samenleving?

Ik geloof dat ik nu weet waar het derde deel van mijn trainingen over gaat. Deze gaat over zuiverheid in je intenties en acties. Vanuit je eigen wijsheid en volledige verantwoordelijkheid. Daar spreek ik je op aan! Je hoeft het niet met me eens te zijn. Kom maar op met jouw unieke inbreng in ons land, onze wereld. 

Be more like the bodyguard.

Wees je eigen meester.

Publicatie artikel: https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0020764014561307

Compleet in plaats van perfect

De helm van de warrior. Zo wordt dit futuristische operagebouw in Valencia van architect Santiago Calatrava ook wel genoemd. Dit werd ons verteld tijdens onze rondleiding. Het bouwwerk bestaat uit twee symmetrische helften. Het deed me denken aan twee hersenhelften. Die ook wel symbool staan voor ratio en emotie. In werkelijkheid is dit systeem natuurlijk nog veel complexer.

Veel mensen streven naar perfectie. Ik geloof dat we beter kunnen streven naar een compleet mens te zijn. Met zowel een krachtig rationeel als emotioneel vermogen. IQ en EQ. Dan kunnen we optimaal functioneren in allerlei situaties. Ik heb ervaren dat het mogelijk is ogenschijnlijk tegengestelde kanten in jezelf te ontwikkelen. Zachtheid en Scherpte. Liefde en Kracht. Empathie en Zelfrespect.

Als je gelooft in jezelf en nooit opgeeft dan kom je steeds verder op jouw eigen levensweg. Als een warrior. Die denkt in kracht en mogelijkheden in plaats van in beperkingen. Met een stalen doorzettingsvermogen. Die na een slechte dag of moment altijd de draad weer oppakt. Om de meest complete versie van jezelf te worden. Om alles aan jezelf te ontwikkelen wat je in je hebt. Ook verrassende tegenstellingen in jezelf. Ja het is mogelijk om zowel zeer gevoelig als zeer krachtig te zijn. Dat zoveel je raakt èn je alles aan kan op jouw levenspad.

Zelf heb ik dit mogen ervaren. Dat welke blokkades je ook tegenkomt, met het doorzettingsvermogen van de warrior en geloof in jezelf kom je er doorheen. Daarom ga ik een serie trainingen geven over leven vanuit waarden, doorzettingsvermogen en mindset. Om anderen te inspireren om compleet jezelf te zijn.

Van Burn-out naar Passie

Burn-out is geen ziekte. Burn-out is geen falen.
Burn-out is een gevolg van onze maatschappij.
Van hard werken en alsmaar doorgaan, maar vergeten stil te staan bij jezelf.
De omgekeerde wereld…
Want alleen in contact met jezelf kun jij het meeste betekenen voor de maatschappij en voor anderen.

Jezelf echt kennen, in contact zijn met je gevoel, stilstaan bij jouw waarden. Jouw missie in het leven. Jouw passie. Van daaruit kan zoveel motivatie en kracht ontstaan.
Leven vanuit jouw missie en passie. Daar sta ik voor met Helder Hart Trainingen.
Zelf heb ik niet de uitgebaande weg gekozen. Van aanpassen aan verwachtingen, aan mijn vakgebied, aan anderen. Ik ben mijn eigen bedrijf begonnen om mensen te inspireren. Daarvoor heb ik een van mijn twee banen opgezegd. Mijn stappen gezet. Omdat ik geloof dat wij niet op deze wereld zijn om alleen maar mee te draaien in het systeem. Maar om dit systeem te beïnvloeden, verbeteren, veranderen, transformeren. Niet omdat alles mis zou zijn met het huidige systeem, maar omdat het nog mooier kan.

Ik geloof dat als jij vanuit je missie en passie gaat leven, dat je leven dan gaat stromen. Je meer kracht ervaart. De juiste stappen kan zetten. Dat dingen makkelijker gaan. Je meer energie hebt. Omdat je doet wat jij écht wilt.

Probeer een invloed te zijn op onze maatschappij in plaats van een gevolg 😉
Geloof dat je op de wereld bent met een reden.
Doe dit stap voor stap.

Hoe zet je de stap? Ik wil je hierbij graag begeleiden.

Door mindfulness kan je leren meer in contact te staan met jouw gevoel en jouw waarden. Met deze methode train je bewuste aandacht voor jezelf door middel van aandachtsoefeningen. Daardoor kom je meer los van automatische patronen van denken, voelen en doen. Je wordt je bewuster van je grenzen, mogelijkheden en verlangens.

Daarnaast kan coaching bijdragen om je levensmissie helder te krijgen en vanuit passie stappen te gaan zetten.

Voor mindfulnesstraining en coaching kun je terecht bij Helder Hart Trainingen. Als je vragen hebt, neem gerust contact met mij op! Vertel me eens.. wat is jouw passie?