Meesterproef

Deze week had ik mijn eigen coaching sessie. Mijn spirituele leraar zette mij voor een beproeving… maar dat wist ik nog niet. Het derde deel van mijn Life Challenges trainingen serie is nog in de maak. Dit deel zou gaan over normen en waarden. Mijn coach zei dat ik eens een stuk moest schrijven over problemen in de multiculturele samenleving. Over het feit dat er in ons land steeds meer mensen wonen met een andere achtergrond, andere cultuur, ander geloof. Islamitische mensen. Een grote groep mensen die willen dat er ook ruimte is voor hun gewoonten. Over problemen met integratie. Over extremistische ideologieën. Vorig weekend zag ik aan het begin van de Netflix-serie Bodyguard nog een zenuwslopende scene. Daarin probeert een beveiliger in een volle trein het vertrouwen te winnen van een jonge gehersenspoelde moslima met een bomgordel. Hij blijft op haar in praten, blijft dichtbij. Terwijl iedereen roept dat hij aan de kant moet gaan. Hij geeft niet op en slaagt in zijn missie..

Daarnaast noemde mijn coach nog het actuele thema t.a.v. slavernij en zwarte piet. Mentaal begreep ik zijn punten wel dacht ik. Natuurlijk wordt onze Nederlandse maatschappij al met al veel complexer zo. Mijn gevoel kwam echter meteen in opstand. Ik zei tegen mijn coach: ”ja maar ik heb lieve islamitische vrienden”. Hij zei: ”ik ook”. In de auto op weg naar huis denk ik na. En besef ik dat het tijd is voor mijn eigen visie. Zelfs als nog niemand een standpunt aanhangt, mag ik met een vernieuwende mening komen. Sterker nog; dat is mijn levenstaak. Ik denk niet dat dit standpunt volledig nieuw is, maar het gaat om de boodschap. Hierbij mijn visie op onze multiculturele samenleving.

Jaren geleden heb ik gewerkt aan een wetenschappelijk onderzoeksproject met migranten in de GGZ. Ik heb een wetenschappelijk artikel mogen publiceren over de integratie en geestelijke gezondheid van deze migranten (link zie onderstaand). Hieruit bleek dat cliënten met een migratie achtergrond minder psychische klachten en een hogere levenskwaliteit ervaren wanneer zij meer deelnemen aan onze samenleving (6 maanden na start GGZ behandeling). Het verband tussen klachten en levenskwaliteit met behoud van eigen cultuur en gewoonten was niet zo eenduidig in dit specifieke onderzoek. Het kan denk ik zowel goed zijn voor het welzijn van migranten als zij eigen culturele gewoonten aanhouden, als ook wanneer zij ‘’totaal vernederlandsen”. Belangrijke bevinding is dus dat meer deelnemen aan de Nederlandse samenleving een positief verband heeft met (herstel van) gezondheid en welzijn. Daarnaast lijkt mij dat eigen culturele gewoonten een gezonde eigen beslissing zijn. Klinkt logisch toch?

Nu dan mijn visie op culturele verschillen. Ik weiger te denken in termen van zwart of wit, goed of fout, ten aanzien van hele bevolkingsgroepen mensen. Dat weiger ik. I refuse. Ik geloof in de keuzes van een individu. Onze samenleving zal zeker complexer zijn nu. Is complex altijd negatief? Ik zie dit als een uitdaging voor ons allen. 

Ik geloof dat we de dualiteit, het zwart-wit denken, moeten overstijgen. Namelijk, op het moment dat je gelooft in een probleem dan wordt iets een probleem. Als je negatief blijft kijken naar culturele minderheden of naar de culturele meerderheid, dan heeft jouw intentie en energie niet zo’n positieve uitwerking. Ik zal je vertellen, jouw energie vergroot dan een probleem. Er ontstaat dan steeds meer negatieve beladenheid. Wat nu als we besluiten niet meer te geloven in scheiding. Ieder mens is uniek. Ieder mens maakt zijn eigen keuzes. Dit is niet soft, dit gaat over ware moed. Ieder mens is zelf verantwoordelijk voor zijn daden. En voor de invloed van zijn gedachten en overtuigingen! Mensen die anderen schaden, mogen wat mij betreft stevig worden aangepakt. Echter, een integer zuiver mens mag je nooit veroordelen. Je moet je bewust zijn van jouw eigen invloed op de maatschappij.

Door te kijken naar de multiculturele samenleving als een uitdaging, krijg je een positieve oplossingsgerichte mentaliteit. Of je nou ervaart bij de meerderheid of een minderheid te behoren. Zo wordt het haalbaar om daadwerkelijke problemen op te lossen. Juist de grootste uitdagingen moet je blijven zien als uitdagingen om aan te pakken. Een mentaliteit van positiviteit en kracht is dan nog extra belangrijk! Welke invloed wil jij eigenlijk echt hebben op onze samenleving?

Ik geloof dat ik nu weet waar het derde deel van mijn trainingen over gaat. Deze gaat over zuiverheid in je intenties en acties. Vanuit je eigen wijsheid en volledige verantwoordelijkheid. Daar spreek ik je op aan! Je hoeft het niet met me eens te zijn. Kom maar op met jouw unieke inbreng in ons land, onze wereld. 

Be more like the bodyguard.

Wees je eigen meester.

Publicatie artikel: https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0020764014561307

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *